MLL Tapaninkylän paikallisyhdistyksen historiaa 1992-2012

Yhdistyksemme on saanut alkunsa erään äidin ideasta perustaa uusi MLL:n paikallisyhdistys. Hän oli kuljettanut nuorinta lastaan MLL:n muskariin Malmille ja alkanut samalla pohtia, että omalla asuinalueellakin voisi olla vastaavaa toimintaa. Ajatus sai kannatusta piiritoimistosta. Ennen perustamiskokousta toiminnan aloittamisesta laitettiin ilmoituksia sekä paikallislehtiin että paikallisille ilmoitustauluille.

Perustamiskokous pidettiin 13.8.1992 ja kokouksessa oli mukana myös Uudenmaan piirin edustaja. Perustajajäseniä paikalla oli 13 ja heistä 11 muodosti ensimmäisen hallituksen idean äidin toimiessa yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana.  Toiminta alkoi kerran viikossa Siltamäen huolto- ja tukikodissa (nyk. Siltamäen palvelukoti) kokoontuvasta korttelikerhosta. Seuraavan vuoden lopussa yhdistyksellä oli jäseniä jo 250. Tuolloin toiminta koostui 15 kerhoryhmästä pienille lapsille.

Toiminta kehittyy

Vuonna 1993 alkoi edelleen jatkuva perhekahvilatoiminta leikkipuisto Tervapääskystä.  Vähitellen mukaan tulivat  mm. kuviskerhotoiminta, muskarit sekä Immolantien koulun iltapäiväkerho. Vuosien saatossa yhdistyksen siipien alla on toiminut erilaisia koululaisten harrastekerhoja, kuten nikkarointikerho, valokuvauskerho ja niin edelleen. Lisäksi olemme järjestäneet lyhyempiä työpajoja, kuten koko perheelle suunnattuja savityöpajoja, pajuaskarteluiltoja, ensiapuiltoja jne. Vuonna 1999 yhdistys alkoi vuokrata turvaistuimia ja myöhemmin valikoima laajeni mm. kantovälineisiin.

Vuonna 2003 Äitien iltakahvila organisoi ensimmäisen itsepalvelukirppiksen, josta muodostui yhdistyksen joka keväinen ja -syksyinen perinne.

Huippuvuodet

Aktiivisimmillaan yhdistyksen toiminta oli vuosituhannen alussa. Vuonna 2002, yhdistyksen täyttäessä 10 vuotta, oli jäsenmäärämme lähes 700. Yhdistyksen syntymäpäiväjuhlaa vietettiin 25.5.2002 Kesantotien asukaspuistossa ja tapahtumasta sai alkunsa sittemmin perinteeksi muodostunut Kevättempaus.

Tuolloin muskareita pyöri yhteensä kymmenen ryhmää asukaspuisto Kesantoteillä (nyk. lp Kesanto), päiväkoti Pertussa ja leikkipuisto Tervapääskyssä, jossa toimi myös kannelryhmä. Kuviskerhoja kouluikäisille että nuoremmille kokoontui lp Tervapääskyssä ja lp Linnunradassa.  Lisäksi Siltamäen ala-asteella toimi koululaisten keramiikkakerho. Perhekahvilat kokoontuivat ap Kesantotiellä, lp Linnunradassa ja lp Jalopeurassa. Lisäksi ap Kesantotiellä toimi äitien iltakahvila. Perhekahviloiden väki järjesti juhlavuoden syksyllä Suutarilan ala-asteella Marrasriehan, jossa oli esiintymässä PelleKaijaPum-Duo.

Yhdistyksellä oli tuolloin myös erityisesti isille suunnattua toimintaa: isä-lapsiryhmä Kesannossa sekä isien ja kouluikäisten lasten liikuntaryhmä a-a Töyrynummessa.

Miten nyt

Vuosituhannen vaihteen jälkeen yhdistyksen jäsenmäärä on ollut hienoisessa laskussa. Viime vuosina jäsenmäärämme on ollut n. 500. Toimintamme rungoksi ovat viime vuosina muodostuneet perhekahvilat, muskarit sekä koululaisten harrastekerhot. Lisäksi yhdistys on jo useita vuosia osallistunut sekä syksyiseen SiSu-päivään, että Tonttupolkuun omalla panoksellaan.

Lähde: Yhdistyksen kevät- ja syysviestejä vuosilta 1998-2011