"Lähdin ystäväksi maahanmuuttajaäidille, lähde sinäkin!"

2.4.2017

Olen 41-vuotias kolmen lapsen äiti Tapanilasta. Päätin lähteä mukaan MLL:n Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaan viime vuonna, kun olin itse hoitovapaalla kuopukseni kanssa. Olin jo aikaisemmin kuullut toiminnasta ja mietin, että kotiäitinä ollessani minulla olisi hyvin aikaa tutustua uuteen ystävään ja viettää aikaa tämän kanssa. Minua on myös vähän nolottanut, etten tunne juurikaan muita kuin kantasuomalaisia, ja halusin astua tältä osin pois omasta kuplastani.

Kävin puoli päivää kestävän Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -kurssin lokakuussa. Kursseja on eri puolilla pääkaupunkiseutua, minä kävin Tikkurilassa. Kurssilla oli mukavia naisia ja mielenkiintoista asiaa, ja aloin innostuneena odottaa, millaisen ystävän saisin. Muutaman viikon päästä minulle soitettiin ja sovimme treffit ensimmäisen ystäväehdokkaan kanssa. Ensimmäisille treffeille tulee aina mukaan MLL:n edustaja ja ne voidaan pitää missä vain paikassa, joka on kummallekin lähellä ja sopiva. Tämä nainen ei kuitenkaan ilmestynyt treffeille paikalle ja kaiken sopiminen tuntui kovin hankalalta, joten minulle tarjottiin uutta ystävää, italialaista Robertaa.

Kaikki maahanmuuttajaäidit eivät siis ole pakolaisia, vaan toimintaan saa ilmoittautua mistä tahansa maasta muuttaneet naiset, jotka kaipaavat suomalaista ystävää ja harjoitusta suomen kielessä. Naisia on mukana 70 eri maasta, eniten Venäjältä, Irakista, Kiinasta, Afganistanista, Syyriasta, Etiopiasta ja Nepalista.

 

Ystävän tapaaminen

 

Tapasimme Robertan kanssa ensi kertaa marraskuussa Malmin kirjaston kahvilassa. Roberta asuu melko lähellä minua, on myös kotiäiti ja hänellä on myös kaksi ihan pientä lasta, suloiset tytöt Gioia ja Matilde, joten tekemisintressimme ovat samanlaiset. Aloimme tapailla melkein viikoittain: olemme käyneet muun muassa leikkipuistoissa kummankin kodin lähellä, uimahallissa ja kyläilleet toistemme luona.

On ollut todella kiinnostavaa ja hauskaa tutustua äitiin, joka tulee toisesta maasta ja kulttuurista, ja jakaa hänen kanssaan arkisia asioita ja elämäntarinoita. Italiasta on tullut minulle eri tavalla merkitsevä ja läheinen maa kuin ennen. Roberta on minua 14 vuotta nuorempi, mutta se ei ole haitannut, koska elämäntilanteemme on sama, ja olemme muuten samanhenkisiä. Muutamien treffien jälkeen ystävyys ei enää tuntunut ”järjestetyltä”, vaan Roberta on nykyisin kaverini siinä, missä muutkin.

 

Tule sinäkin mukaan

 

Jos sinulla suinkin olisi aikaa vielä yhdelle ystävälle, suosittelen lämpimästi Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaa. Ystävää tarvitsevat monenlaiset naiset, ja kullekin pyritään löytämään ystävä, jonka kanssa olisi jotain yhteistä. Ystäväksi ryhtyäksesi sinun ei välttämättä tarvitse olla itse äiti eikä sinulla tarvitse olla pieniä lapsia.

Tällä hetkelläkin Malmilla olisi monta maahanmuuttajaäitiä odottamassa suomalaista ystävää. Esimerkiksi omat lapsensa jo aikuiseksi kasvattanut äiti voi olla nuorelle maahanmuuttajalle turvallinen ”isosisko”.

Seuraava koulutus vapaaehtoisille Helsingissä on  la 18.11. klo 10.00 - 15.00 Itäkeskus

Ilmoittautuminen tästä

 

Matilda Katajamäki

Matilda, Roberta ja lapset
Matilda, Roberta ja lapset
Tarjoiluja MLL:n ystävänpäivän ystävätapaamisesta
Tarjoiluja MLL:n ystävänpäivän ystävätapaamisesta